Call Center: 0727.737.220
Stiri & Media
Home » Stiri imobiliare » Pacate in real estate
real estate

Pacate in real estate

Cu siguranta, cu totii cunoastem vorba aceea “Clientul nostru, stapanul nostru”. Din pacate, aceasta zicala nu este intotdeauna aplicata si in domeniul rezidential. De cate ori nu am auzit faptul ca nu agentul imobiliar este de vina atunci cand rateaza o tranzactie, ci clientul? Desigur, acest lucru este adevarat uneori, insa este foarte bines a aruncam o privire in propria ograda, inainte de a invinui pe altcineva pentru un esec.

Pacatul numarul 1 – Abandonul. Agentii imobiliari ofera consultanta pentru achizitionarea unei locuinte. Acest lucru inseamna, pe langa informatiile si actiunile ce tin in mod strict de profesie, si crearea unei relatii personale cu clientul, deoarece agentul afla lucruri legate de viata consumatorului pe care niciun alt tip de consultant nu le va afla vreodata. Tocmai de aceea este esential ca dupa ce ati incasat comisionul, sa pastrati o relatie cu clientul respectiv, fie prin telefon, SMS sau chiar e-mail.

Pacatul numarul 2 – In mod clar, calificarea clientului este extrem de importanta pentru activitatea agentului. Aveti mare grija sa nu ajungeti in cealalta extrema, aceea a descalificarii unui potential client din motive superficial. De exemplu, nu refuzati un client care cauta sa inchirieze o garsoniera pentru ca nu veti castiga un commision mare. Clientul acela va poate recomanda prietenilor si cunostintelor, ca sa nu mai vorbim despre situatia in care decide, la un moment dat, sa cumpere propria locuinta. In cazul in care nu activati in domeniul chiriilor, recomandati acel client unui coleg care, la randul lui, va poate aduce, in viitor, alti clienti.

Pacatul numarul 3 – Nu puneti suficiente intrebari. A cunoaste nevoia imobiliara a unui client inseamna mult mai mult decat simplul fapt de a sti daca acesta vrea sa stea la garsoniera sau la doua camere. Intrebati-l de ce vrea garsoniera si nu doua camere. Prin aceasta intrebare aflati, de exemplu, daca are planuri sa se casatoreasca la un moment dat in urmatorii ani sau daca vrea sa aiba copii. In functie de fiecare raspuns, ii puteti oferie un apartament cu o suprafata mai mare, la un pret mai bun, situat intr-o zona cu parcuri si  scoli sau puteti constata ca, intr-adevar, garsoniera este cel mai potrivit lucru pentru clientul respectiv.

Pacatul numarul 4 – Prea mult orgoliu. Chiar daca sunteti numarul 1 pe un anumit domeniu, aveti grija cum evidentiati acest lucru atat in fata clientilor, cat si in fata colegilor. Clientii ar putea considera ca va supraestimati in privinta valorii comisionului, iar colegii ar putea sa nu isi mai doreasca sa colaboreze cu dumneavoastra pentru ca, daca sunteti cei mai buni, atunci de ce nu va descurcati singuri?

Pacatul numarul 5 – Frica de telefon. Chiar daca raspuns, in mare parte, la primul apel telefonic initiat de catre clienti, agentii imobiliari nu revin catre client, desi acest lucru este solicitat de acesta. Vreti sa stiti daca faceti parte dintre agentii cu frica de telefon? Un lucru cat mai simplu pentru a verifica: vedeti cate apeluri primate aveti in telefonul mobil fata de cate numere ati format in ultima perioada de timp. Nu uitati sa reveniti catre client intr-o perioada cat mai scurta de timp, de preferat sub doua ore. Cu alte cuvinte, pentru a mentine relatia cu clientul, este bine sa reveniti, in prima faza, prin telefon, nu prin e-mail sau SMS, decat daca aceasta este cerinta clientului.

Pacatul numarul 6 – Prioritati inversate.  Un client va solicita o vizionare la ora 22. Ati vazut deja cu un client cinci locuinte si mai vrea sa vada inca sase, eventual tot in ziua respective. Intre timp, primiti un mail in timpul mesei de pranz, in care vi se solicita sa raspundeti imediat. In afara de cazurile exceptionale, nu este cazul sa dati curs unor astfel de solicitari. Respectarea vietii personale si timpul pe care il dedicati meseriei denota professionalism. In cazul in care va suprasolicitati, nu veti putea desfasura o activitate de calitate. Plus de asta, nu este bine sa va neglijati familia, echilibrul pe care aceasta vi-l ofera este unul de foarte mare ajutor in activitatea profesionala pe care o desfasurati.