Call Center: 0727.737.220
Stiri & Media
Home » Stiri imobiliare » Creditele in lei vs. creditele in euro
val

Creditele in lei vs. creditele in euro

Pentru majoritatea persoanelor care se imprumuta, prima optiune este creditul in valuta, datorita costurilor mai mici. Comparativ cu dobanzile la lei, cele la valuta sunt mai mici, iar specialistii spun ca situatia nu se va schimba prea curand.

Calculele acestea nu tin cont de evolutia cursului de schimb. Riscul principal este ca leul sa se deprecieze in timp, iar ratele la credit sa creasca intr-un mod neasteptat.

In speta, la inceputul anului 2009, diferenta intre DAE la un credit in lei si la unul in euro era de aproape 5% in fiecare an. La o simpla analiza putem deduce faptul ca, daca pe parcursul acestui an cursul creste, in medie, cu mai mult de 5 procente, imprumutul in euro devine mai scump comparativ cu cel in lei.

Asa cum am putut observa de-a lungul anilor, evolutia valutara este inprevizibila. Daca ne gandim putin si tinem cont de perioada de rambursare, care este, in medie, de 5-7 ani, creditele in valuta prezinta riscuri semnificative.

Persoanelor care doresc o mai mare stabilitate in timp a ratelor lunare, este recomandat sa contracteze creditele in lei, deoarece nu ii expun la acest risc.